Selülit Tedavisi Seçenekleri Nelerdir? Türleri, Belirtileri ve Önleme Yolları

Selülit Tedavisi Seçenekleri Nelerdir? Türleri, Belirtileri ve Önleme Yolları Makalemizde Selülit nedir? Selülit tedavisi mümkün mü? Selülit bulaşıcı mı? Nasıl anlaşılır? Önlenebilir mi? Gibi soruların bilgi niteliğinde cevaplarını bulacaksınız. Yine makalemizde selülit için risk faktörlerini ve kimlerin bu rahatsızlığa meyilli olabileceğini de öğrenmiş olacaksınız. Yine de bu makalede verilen bilgiler doktor tavsiyesi niteliğinde değildir ve mutlaka tıbbi destek almanız gerektiğini unutmamalısınız. Cilt yüzeyinizde ağrıya neden olan, anormal oranda şişkin görünen kırmızı oluşumlar fark ettiniz mi? Erişkinlerde, çocuklarda hatta bebeklerde dahi görülen çoğu insanda görülebilen bakteri kaynaklı bir cilt hastalığı olan selülit geliştirmiş olabilirsiniz. Her ne kadar çoğu insanda görülebilse de selülit tedavisi yöntemleri uygulanmadığında veya gerekli tıbbi müdahale olmadığında sizin için ciddi bir sorun haline dönüşebilir. Bundan dolayı bu rahatsızlıktan mustarip olduğunuzu düşünüyorsanız ve selülitin ne olduğu hakkında bilgi almak istiyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz. Selülit belirtilerinizin doktor tarafından görülmesi ve teşhis konulması gerekir. Unutmayın her kızarmış şişlik selülit olmayabilir. Selülit Nedir? […]

Selülit Tedavisi Seçenekleri Nelerdir? Türleri, Belirtileri ve Önleme Yolları

Selülit Tedavisi Seçenekleri Nelerdir? Türleri, Belirtileri ve Önleme Yolları Makalemizde Selülit nedir? Selülit tedavisi mümkün mü? Selülit bulaşıcı mı? Nasıl anlaşılır? Önlenebilir mi? Gibi soruların bilgi niteliğinde cevaplarını bulacaksınız.

Yine makalemizde selülit için risk faktörlerini ve kimlerin bu rahatsızlığa meyilli olabileceğini de öğrenmiş olacaksınız. Yine de bu makalede verilen bilgiler doktor tavsiyesi niteliğinde değildir ve mutlaka tıbbi destek almanız gerektiğini unutmamalısınız.

Cilt yüzeyinizde ağrıya neden olan, anormal oranda şişkin görünen kırmızı oluşumlar fark ettiniz mi? Erişkinlerde, çocuklarda hatta bebeklerde dahi görülen çoğu insanda görülebilen bakteri kaynaklı bir cilt hastalığı olan selülit geliştirmiş olabilirsiniz.

Her ne kadar çoğu insanda görülebilse de selülit tedavisi yöntemleri uygulanmadığında veya gerekli tıbbi müdahale olmadığında sizin için ciddi bir sorun haline dönüşebilir. Bundan dolayı bu rahatsızlıktan mustarip olduğunuzu düşünüyorsanız ve selülitin ne olduğu hakkında bilgi almak istiyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz. Selülit belirtilerinizin doktor tarafından görülmesi ve teşhis konulması gerekir. Unutmayın her kızarmış şişlik selülit olmayabilir.

Selülit Nedir?

Selülit Nedir? 

Selülit Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?

 

Selülit, kızarmış cilt yüzeyi, şişlik ve ağrı ile seyreden bakteri temelli bir cilt hastalığıdır. Bakteriyel temelli enfeksiyon cilt yüzeyinin çok daha alt bölümlerinde meydana gelir. Tek bir bakteri çeşidine bağlı olmadan gelişen enfeksiyon, birçok farklı bakteri türünün etkisi ile meydana gelebilmektedir.

Selülit sorunu yaşayan birçok hasta antibiyotik ilaçlarla ve bağışıklık sisteminin etkisiyle ortadan kalkabilirken, bazı hastaların daha yoğun tıbbi tedaviye ihtiyacı olacaktır.

Selülit Türleri Nelerdir?

Selülit Türleri Nelerdir?

Selülit Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?

 

Selülitler vücudun bulunduğu bölgesine göre farklı türlere ayrılmaktadır. Çocuklarda ve bebeklerde selülit yüz ve boyun bölgesinde etkili olurken yetişkin insanlarda bacaklarda ve baldır bölgesinde daha yoğun görülmektedir. Bununla birlikte vücudun herhangi bir bölgesinde selülit geliştirme ihtimali de vardır.

Bunların dışında görülen yaygın selülit çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  • Kadınlarda göğüsün alt kısmında oluşan meme selüliti
  • Çocuklarda ve bebeklerde anüs etrafında meydana gelen perinal selülit
  • Gözlerin çevresinde etkili olan preseptal selülit

Selülit enfeksiyonunun vücudun birçok bölgesinde görülmesi nadirdir.

Selülit Tedavisi Öncesi Nedenlerini Bilmelisiniz?

Vücutta diğer bakterilere göre daha fazla selülit enfeksiyonu oluşmasını sağlayan bakteri çeşitleri Staphylococcus ve Streptococcus’tur. Bunun yanında birçok bakteri türü bu rahatsızlığın oluşmasına neden olabilmektedir.

Selilüte neden olan bakteriler, deride meydana gelen açıklıklar ile beraber cilde girerler. Bunlardan bazıları;

  • Derinin herhangi bir nedenden dolayı çizilmesi
  • Sivrisinek gibi böceklerin deriyi tahriş ederek yara oluşturması
  • Herhangi bir sebepten dolayı cildi tahriş edebilecek yanıklar gibi nedenler

Olabilirken, egzama gibi cilt rahatsızlıklarından kaynaklanan derideki tahrişler aracılığı ile de vücuda girebilirler. Selülitin etkisinin gücü kişinin bağışıklık sistemine bağlıdır. Bundan dolayı da her cilt tahrişi selülit oluşturmayacaktır. Selülitler insan bağışıklık sisteminin bakterilere karşı mücadele edemeyecek kadar güçsüz olduğunda oluşmaktadır.

Selülit Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Bakterilerle enfekte olan bölgede bariz bir kızarıklık, şişkinlik, ağrı, sıcaklık ve sert bir yüzey olacaktır. Enfekte olan bölgedeki cilt krater şeklinde küçük oval alanlara sahip olabilir. Ya da normalinden fazla

parlak bir cilt fark edebilirsiniz. Kızarmış cilt tam olarak nerede başlar ve nerede biter, bunu tanımlayamayabilirsiniz.

Selülit geliştiren bazı daha önemli ciltlerde akıntıya neden olduktan sonra kabuk bağlayan kırmızı kabarcıklarda görülebilmektedir. Bununla birlikte bölgede kırmızı bir şerit, iltihaplı şişlik, yara ya da şişkinlikler görülebilir. Ciddi vakalarda, çoğu insan bariz belirtileri geliştirmeden önce, yorgunluk, ateş gibi belirtiler geliştirirler.

Selülit tedavisi adına, acil tıbbi müdahale gerektiren daha ileri vakalar; genel bir uyuşukluk, midede bulantı, sıtma nöbeti tarzı titremeler, yüksek ateş, kalp çarpıntısı, odaklanma güçlüğü gibi enfekte belirtileri göstermektedirler.

Selülit Teşhisi

Selülit Teşhisi

Selülit Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?

 

Selülit teşhisi için herhangi bir test bulunmamaktadır. Bununla birlikte uzmanın enfekte bölgeyi gözlemlemesi ve kişide yaşattığı etkilere dair bilgi alması ile teşhis konulmaktadır.

Doktorla görüşme sırasında yakın zamanda yaşadığınız ve cildinizi etkileyen tüm sorunları paylaşmanız önemlidir. Ayrıca bunları hangi ortamlarda yaşadığınız (örneğin bahçede, dere kenarında veya evcil hayvanınızla oynarken) da önemli bir etken olabilir.

Aile hekiminiz, yaşadığınız durumun teşhisinde yeterli kanıt elde edemiyorsa, bu durumun teşhis edilebilmesi için sizi bir cildiye uzmanına sevk edebilir.

Selülit Tedavisi

Selülit Tedavisi

Selülit Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?

 

Selülit tedavisi için iki tür tedavi yöntemi vardır. Bunlar: Antibiyotikler ve kişisel hijyendir.

Selülit Antibiyotik ile Tedavisi

Ağız yolu ile alınan antibiyotik ilaçlar selülit tedavisi için en etkili yöntemdir. Selülite yol açan bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak, aldığınız antibiyotik değişecektir. Kimi vakalarda alınan antibiyotik dozu ve türü artabilir. Yine alınacak antibiyotiğin ne kadar süre kullanılması gerektiği de enfeksiyonun yoğunluğuna göre değişecektir.

Tüm hastalıklarda ve verilen ilaçlarda olduğu gibi, tedavi sürecinde antibiyotik bitmeden selülit ortadan kalkmış olsa dahi, doktorun öngördüğü süre boyunca antibiyotiği almaya devam etmelisiniz. Çok ileri düzey selülit vakalarında Hastanın hastanede yatışı verilebilir ve antibiyotik tedavisi daha yoğun uygulanabilir.

Kişisel Hijyen

Selülit enfeksiyonu için verilen antibiyotikler bakterinin türüne göre uygun verilmişse selülit tedavisi ayakta tamamlanabilir. Fakat bu aşamada selülitli bölgedeki açık yara veya iltihaplı yüzeyler için hijyen sağlanması elzemdir. Bu da enfeksiyonlu bölgedeki bandajların rutin olarak değiştirilmesi, bakımının yapılması ve havalandırılması gerektiği anlamına gelmektedir.

Selülit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Selülitin ana nedeni nedir?

Selülit, cilt yüzeyinde meydana gelen küçük veya büyük çizik, yaralanma gibi tahriş edici olumsuzluklardan kaynaklı bakterilerin deri altına girmesi sonrası oluşur. Selülite neden olan yaygın bakteriler olmasına rağmen birçok bakteri türü bu rahatsızlığa neden olabilir.

Selülit nasıl bulaşır?

Selülit, Birçok bakteri türünün sebep olduğu deri altında oluşan bakteriyel enfeksiyondur. Yaralanmalar, cilt yüzeyinde derin veya yüzeysel çizilmeler, yanık gibi cildi tahriş edebilecek tüm etkenlerden kaynaklanabilir.

Selülitten kurtulmanın en hızlı yolu nedir?

Selülit enfeksiyonu ile baş etmenin en kesin yolu, konusunda uzman bir doktora görünmek ve vereceği selülit tedavisi seçeneklerine hızlı bir şekilde, eksiksiz olarak başlamaktır.

Benzer Yazılar

Arı Sütü ile Enerji Dolu Yaşam

Sağlık 23 saat önce

Arı sütü, sağlık ve enerji dolu yaşam için harika bir destektir. Bu blog yazısında arı sütünün faydalarını, kullanımını, enerji arttırma yöntemlerini ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

Dış Gebelikte Erken Teşhisin Hayat Kurtarıcı Rolü

Anne - Çocuk 2 gün önce

Dış gebelik, rahim dışında oluşan gebelik durumudur. Belirtileri arasında şiddetli karın ağrısı ve kanama bulunur. Erken teşhis, hayat kurtarıcıdır ve cerrahi müdahale gerektirebilir. Dış gebelikte erken teşhisin önemi ve nasıl yapılacağı hakkında bilgi edinin.

Diyabet Kısırlığa Neden Olabilir Mi?

Sağlık 2 gün önce

Diyabetin kısırlık üzerindeki etkisi, erkek ve kadın kısırlığına nasıl neden olur? Diyabetle başa çıkma yolları ve tedavi seçenekleri. Diyabetin gebelik üzerindeki etkisi.

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz. Sitemizde yayınlamam bütün yazılar bilgilendirme amacı ile yayınlanmaktadır. Kesinlikle Doktorunuza Danışmadan Hiç bir şey yapmayın.