Atkins Diyeti ve Ketojenik Diyet Arasındaki Fark Nedir?

Atkins diyeti de Ketojenik diyet de karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltır, ancak zorluk, güvenlik ve sonuçlar açısından nasıl bir araya geldikleri aşağıda açıklanmıştır. Dünyada en çok tercih edilen düşük karbonhidrat diyetleri listelenecek olsa Keto diyeti ve Atkins diyeti listenin başında yer alacaktır. İki diyet türü de karbonhidratların azaltılmasını önerirken vücuda enerji sağlamak adına yağlar ve protein besinlerini daha çok tercih etmektedir. Fakat bu diyetler sadece insan sağlığı için tavsiye edilmeyen karbonhidratlardan (poğaça, kek, vb.) uzak durmanın yanında kimi meyve ve sebzelerin de kısıtlanmasını tavsiye etmektedir. Tüm bu gıda çeşitlerinde yer alan karbonhidratlardan uzak durma yolu insan vücudunu “ketozis” denilen duruma sokmaktadır. Bu durum vücudun normalde enerji için yaktığı şeker yerine yağ yakımını teşvik etmektedir. Vücuda aldığımız karbonhidratlar sistemimiz tarafından şekere dönüştürülmektedir. Bu diyetlerle karbonhidrat alımını bıraktığımız zaman vücut enerji için yağ yakmaya başlayacaktır. Atkins diyeti de keto diyeti de özünde karbonhidrat alımını sınırladığından aynı diyetler olarak düşünülmektedir. Fakat iki diyet […]

Atkins Diyeti ve Ketojenik Diyet Arasındaki Fark Nedir?

Atkins diyeti de Ketojenik diyet de karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltır, ancak zorluk, güvenlik ve sonuçlar açısından nasıl bir araya geldikleri aşağıda açıklanmıştır.

Dünyada en çok tercih edilen düşük karbonhidrat diyetleri listelenecek olsa Keto diyeti ve Atkins diyeti listenin başında yer alacaktır. İki diyet türü de karbonhidratların azaltılmasını önerirken vücuda enerji sağlamak adına yağlar ve protein besinlerini daha çok tercih etmektedir.

Fakat bu diyetler sadece insan sağlığı için tavsiye edilmeyen karbonhidratlardan (poğaça, kek, vb.) uzak durmanın yanında kimi meyve ve sebzelerin de kısıtlanmasını tavsiye etmektedir. Tüm bu gıda çeşitlerinde yer alan karbonhidratlardan uzak durma yolu insan vücudunu “ketozis” denilen duruma sokmaktadır. Bu durum vücudun normalde enerji için yaktığı şeker yerine yağ yakımını teşvik etmektedir.

Vücuda aldığımız karbonhidratlar sistemimiz tarafından şekere dönüştürülmektedir. Bu diyetlerle karbonhidrat alımını bıraktığımız zaman vücut enerji için yağ yakmaya başlayacaktır.

Atkins diyeti de keto diyeti de özünde karbonhidrat alımını sınırladığından aynı diyetler olarak düşünülmektedir. Fakat iki diyet türü arasında çok önemli farklar bulunmaktadır. Karbonhidrat alımını düşürmek istiyorsanız ve bunun için hangi diyetten yararlanmanız gerektiğini bilmiyorsanız makalemizin devamını okumalısınız.

Tüm bunlardan önce bir uzmanla görüşerek vücut tipiniz için hangi diyetlerin uygun olduğunu öğrenmeniz daha sağlıklı bir süreç için elzemdir. Bu yüzden bu makalede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olarak görülmelidir.

Atkins Diyeti Nedir? Nasıl Çalışır?

Atkins Diyeti Nedir

Atkins Diyeti Nedir

 

Atkins diyeti, 1972’de Robert Atkins adlı bir kardiyolog tarafından tanıtıldı ve o günden bu güne zaman zaman insanlar arasında zirveye çıkmayı başardı.

Atkins diyetinde alınan gıdada protein içeriği ve yağ kullanımı bulunsa da özellikle diyetin başlangıç döneminde karbonhidrat alımı sert bir şekilde düşürülmektedir (Günlük 20 ila 25 gr arasında).

Fakat bu karbonhidrat alımları ekmek ya da unlu mamullerden değil, kuruyemişlerden, tohumlardan ve süt ürünlerinden alınmalıdır. Atkins diyetine göre unlu mamullerden alınan karbonhidrat alımının kesilmesi ile sistem bu alımdaki değişime uyacak ve hızlı bir şekilde amaca ulaşılacaktır.

Uzmanlar, karbonhidrat alımını günlük 20 ila 25 gr’a düşürdüğünüzde ve protein alım miktarınızı aşırıya kaçmadan belirlediğinizde, Arkins diyetinin ilk döneminde “ketozis” denilen evreye girmiş olacağınızı vurgulamaktadır. Protein alımını kontrol etmediğinizde ve aşırıya kaçtığınızda “ketozis”evresine geçişiniz durabilir. Ketozis evresine girdiğinizde kilonuz 6,5 ile 7 kg kadar düşene kadar bu süreç devam etmektedir.

Atkins diyetinin ikinci evresine geçtiğiniz zaman, günlük karbonhidrat alımınızı yoğurt, peynir, yaban mersini gibi gıdalardan alarak 25 gr’dan 50 gr’a çıkaracaksınız. Kilo verme hedefinizden 4,5 kg daha verdiğinizde bu aşamayı geçmiş olacaksınız.

Atkins diyetinin üçüncü aşamasında karbonhidrat alımınızı 50 ila 80 gr arasında tutacaksınız. Üçüncü aşama yaklaşık 1 ay kadar devam edecek ve 4. Aşamaya geçtiğinizde bu süreç üçüncü aşamada vücudunuzun girdiği rutini pekiştirme ve devam ettirme şeklinde ilerleyecektir. Dördüncü aşamada karbonhidrat alımınız (kilo almadığınız sürece) 100 gr’a kadar yükseltilebilmektedir.

Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Çalışır

Ketojenik Diyet Nedir

Ketojenik Diyet Nedir

 

Atkins diyeti gibi birden fazla sürece gereksinim duymayan ketojenik diyet, diyet sürecinin tümünde bir tek tüketim şeklini önermektedir.

Keto diyetine göre karbonhidrat tüketimi günlük kalori alımının %5’i oranına kadar düşürülmelidir. Bu hesaba göre günlük 1000 kalorilik bir diyet seçimi yaptıysanız, karbonhidrat alımınız bu kalorinin 50’si oranında olmalıdır.

Bir gram karbonhidratta ortalama 4 kalori vardır. Keto diyetine göre bu, 1000 kalorilik bir diyette 12,5 gr karbonhidrat gerektirmektedir. Geriye kalan kalori miktarınızın yüzde 75’i yağ, geri kalan miktarı ise protein oluşturacaktır.

Keto diyeti ilk çıktığı dönemlerde epilepsi geliştiren çocuklar için kullanıldı. Daha sonra yetişkinler de bu diyeti uygulamaya başladı ve herhangi bir rahatsızlığı olmayıp kilo kontrolü sağlamak isteyen yetişkinler de keto diyetinin avantajlarını fark etti.

Ancak geçmişte ve yakın zamanlarda yapılan araştırmalar, ketojenik diyet uygulamasında başlangıçta hızlı kilo vermenin mümkün olduğunu, ilk 5 aylık süreçte zirveye ulaşan kilo verme aşamasının sonrasında ilerlemediğini göstermiştir. Bunun bağlandığı nokta ise keto diyetinde enerjinin büyük miktarının yağdan alınmasıdır.

Bununla birlikte keto diyetinin yan etkilerinin de diğer diyet türlerine göre daha fazla olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bu yan etkiler: baş ağrısı, halsizlik, mide bulantısı gibi etkiler olarak bildirilmiştir.

Diyetisyenlere Göre Hangi Düşük Karbonhidratlı Diyet Daha Güvenli?

Diyetisyen

Diyetisyen

 

Uzmanlara göre bu diyetler özellikle kalp hastalığı yaşayanlar, böbrek rahatsızlıkları olanlar ve diyabet sorunu yaşayanlar için tavsiye edilmemektedir. Fakat bu diyet türleri herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar tarafından belirli süreler gözetilerek yapıldığında iyi sonuçlar alınabilir.

Karbonhidratı minimumda tutmaya odaklanan diyet türlerinin uzun süre kullanıldığında olumsuz sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan uzman sayısı göz ardı edilmeyecek kadar fazladır.

Bu diyetlerden herhangi birini denemeyi düşünüyorsanız önce bir doktor veya diyetisyenle görüşmeniz tavsiye edilir.

Yazıyı Değerlendirir misiniz?
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
Benzer Yazılar

Bitki Çayları İle Doğal Kilo Verme

Diyet 6 ay önce

Bitki çayları kilo verme sürecinde nasıl etki eder? Metabolizmayı hızlandıran, en etkili bitki çayları hangileridir? Doğal kilo verme yöntemleri ve kilo kontrolünde bitki çaylarının rolü. Sağlıklı yaşam için bitki çaylarıyla kilo verme püf noktaları.

Bütün Kaloriler Eşit mi?

Diyet 7 ay önce

Bütün kaloriler eşit mi? sorusu, birçok beslenme uzmanı, diyetisyen ve araştırmacı arasında tartışmalara yol açan bir konudur. Kalori, bir yiyeceğin veya içeceğin enerji içeriğini ölçen bir birimdir. Ancak, kalorilerin kaynağı ve besin içeriği önemlidir. Birçok kişi, kalori alımını sadece enerji miktarı olarak görebilir ve “bütün kalorilerin eşit olduğunu” düşünebilir. Ancak, besin kaynağının ve içeriğinin sağlık üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, bu ifade doğru değildir. Örneğin, bir avuç çikolata ve aynı kalori miktarında bir avuç badem tüketmek arasında büyük farklar vardır. Çikolata, genellikle daha yüksek şeker ve doymuş yağ içeriğine sahip olabilir, bu da kan şekerinde ani bir yükselmeye ve ardından düşüşe neden olabilir. Öte yandan, badem, daha sağlıklı yağlar, lif ve protein içerir ve daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle, kalori alımınızı sadece sayılar üzerinden değerlendirmek yerine, besinlerin içeriğini de dikkate almak önemlidir. Dengeli bir diyet genellikle çeşitli besinlerden gelir ve sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçasıdır. […]

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme: İftar ve Sahur Önerileri ve İpuçları

Diyet 8 ay önce

Ramazan ayı, Müslümanlar için manevi bir aylık oruç tutma ayıdır. Bu ay boyunca tutulan oruçlar, sabahın erken saatlerinde başlayıp akşam ezanıyla sona erer. Oruç, Müslümanlar için ibadetin bir parçasıdır ve birçok kişi için bu ay, hem ruhsal hem de fiziksel olarak zorlu bir deneyim olabilir. Bu nedenle, Ramazan ayında sağlıklı beslenme çok önemlidir. Sağlıklı beslenme, Ramazan ayında da dengeli ve bilinçli bir şekilde devam ettirilmelidir. İftar ve sahur öğünleri, vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini alması için büyük öneme sahiptir. İftar, gün boyunca aç kalmanın ardından yapılan ilk öğün olduğu için, vücudun kaybettiği enerjiyi geri kazanması ve besin ihtiyacını karşılaması için uygun bir zamandır. Sahur ise gün boyunca tutulacak olan oruca hazırlık aşamasıdır ve gün boyunca enerji sağlayacak besinlerin tüketilmesini sağlar. İftarda Sağlıklı Beslenme İftar ve sahurda dengeli ve sağlıklı beslenmenin sağlanması için bazı önemli noktalar vardır. İftar öğünü, hızlı bir şekilde açlık hissinin giderilmesi için yapıldığında, abur cubur ve yağlı […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele